Prices of grains and oilseeds have steadily declined for the last decades and remain extremely low — the Canadian Federation of Agriculture indicated that from 2002 to 2005, the
price of grains and oilseeds dropped by over 25 per cent. Causes of this situation include: trade d
istorting subsidies paid to grain producers by large producing
countries like the United States ...[+++] and members of the European Union; increasing agricultural exports from low-cost producing countries like Brazil; and, the increasing lack of competition upstream and downstream from primary production that leaves farmers without real power in the market are often cited as the cause of this situation.
Les prix des céréales et des oléagineux sont à la baisse depuis des décennies et demeurent extrêmement bas; selon la Fédération canadienne de l’agriculture, entre 2002 et 2005, le prix des céréales et des oléagineux a chuté de plus de 25 p. 100. Les raisons qui expliquent cette chute comprennent notamment : des subventions ayant un effet de distorsion sur le comm
erce versées par de grands producteurs comme les États-Unis et l’Union européenne, l’accroissement des exportations agricoles de pays producteurs à main-d’œuvre bon marché comme le Brésil et l'absence grandissante de concurrence en amont et en aval de l'indu
...[+++]strie primaire qui prive les agriculteurs de tout pouvoir réel sur le marché sont souvent cités comme causes de cette situation.